Wyposażenie dla restauracji

Wyposażenie dla restauracji

Elegancki wystrój, smaczne i dobrze podane jedzenie, wygodne meble, miła obsługa, komfort, nonszalancja oraz zmysłowa muzyka w tle – tak zazwyczaj kojarzymy swoje ulubione restauracje. Klienci widzą jednak tylko ich wyjściową otoczkę. Restauracja to bowiem szereg urządzeń, maszyn, sprzętów i akcesoriów, które wpływają na prawidłowości w jej funkcjonowaniu. Co takiego wchodzi zatem w elementy składowe dystyngowanych lokali gastronomicznych? Jak przedstawia się ich wyposażenie? Zgłębiamy tajniki wielkich restauracji!

Kuchnia to podstawa!
Pierwszym skojarzeniem jakie przychodzi nam do głowy myśląc o restauracji jest oczywiście kuchnia. Lokale prześcigają się w ofertach smakowitych dań wywodzących się z różnych zakątków świata. W pełni prosperująca kuchnia wymaga jednak odpowiedniego wyposażenia. Co takiego ciekawego możemy znaleźć w kuchni każdej restauracji? Oczywiście specjalistyczne sprzęty! Kostkarki do lodu, stoły i regały chłodnicze, szafy dwutemperaturowe, zamrażarki szokowe, ekspresy, stoły do pracy, piece konwekcyjno-parowe, płyty grillowe, szafy fermentacyjne, naświetlacze do jaj i noży – asortyment jest tu naprawdę duży i uzależniony od rodzaju serwowanej przez restaurację kuchni. Wszelkie meble wykonane są tu ze stali nierdzewnej. Tego rodzaj materiał ma bowiem dwie podstawowe zalety, które w szczególności sprzyjają prowadzeniu lokali gastronomicznych. Pierwsza z nich dotyczy niebywałej trwałości. Jeśli kucharz postawi na stole gorącą patelnię to mamy pewność, że mebel wyjdzie z tego bez jakiegokolwiek szwanku. Druga zaleta dotyczy samej sterylności. Meble wykonane ze stali nierdzewnej można bowiem łatwiej utrzymać w czystości niż te, które wykonane są z drewna. Kwestia higieny odgrywa w restauracyjnych kuchniach główną rolę. Jest ona również podstawowym aspektem, na którego szczególną uwagę zwracają pracownicy sanepidu. Wszelkie urządzenia, jakie znajdziemy w takich profesjonalnych kuchniach wyróżniają się sporymi rozmiarami. Są one przeznaczono typowo dla lokali gastronomicznych. Dlatego też nie sposób znaleźć dla nich miejsca w domowych kuchniach. Ponadto takie urządzenia są w porównaniu do małych kuchenek, jakie posiadamy w mieszkaniach, często droższe w eksploatacji. Wydaje się zatem, że wyposażenie dla gastronomii powinno być dobierane solidnie i przemyślanie.

Sala konsumpcyjna

gastronomiaKolejnym elementem składowym wyposażenia restauracyjnego jest szkło gastronomiczne. Półmiski, podtalerze, talerze, salaterki, dzbanuszki, zestawy do przypraw, pucharki, podgrzewacze, kociołki do zupy – wachlarz możliwości jest tu naprawdę duży. Restauratorzy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że często smak potrawy uzależniony jest od sposobu jej podania. Dlatego też prześcigają się w sposobach zachęcenia swoich klientów do skosztowania dania, które wizualnie wygląda bardzo apetycznie. W znanych sieciach restauracji dba się szczególnie o jakość podawanych klientom sztućców czy talerzy. Te pierwsze wykonane są ze stali szlachetnej. Wpływa to znacznie na ich trwałość. Często używane nie psują się, nie szczerbią, ani nie rdzewieją. Te drugie natomiast są wybierane pod względem sposobu produkcji. Mają być przede wszystkim trwałe, eleganckie, a w razie stłuczenia nie mogą rozdrabniać się na najmniejsze części. Ma to służyć nie tylko bezpieczeństwu klientów, ale również ułatwić pracę samym pracownikom restauracji. Interesujące zastawy można znaleźć pod adresem http://www.gmpgastro.pl/merina.html lub w ogóle w sieci internetowej. Nierzadko znajdziemy tam ciekawsze zastawy niż w tradycyjnym sklepie.
Osobną kategorią są również kieliszki. Te mają być z kolei eleganckie, trwałe, wypolerowane i idealnie czyste. Restauracje zgodnie z zaleceniami kiperów, stawiają często na kieliszki wykonane z cienkiego kryształu. Wpływa to bowiem na doznawanie walorów smakowych trunku, którym rozkoszuje się klient. Kieliszki dostosowane są oczywiście do zamawianego napoju. Białe wino podawane jest na przykład w kieliszkach z małą czaszą na wysokiej nóżce, czerwone w pękatych, dużych na nieco krótszej nóżce, koniak w pękatych na niskiej, whisky podaje się w szklankach o grubym dnie, a koktajle w kieliszkach rozszerzających się ku górze, tak aby umieścić w nich łatwo smakowe dodatki. Wszystko rządzi się tu zatem zasadami savoir-vivre’u. Takie kieliszki muszą być cienkie i gładkie. Wielu kiperów sugeruje, że często smak alkoholu zależy od rodzaju i kształtu kieliszka, w którym jest on podany. Restauratorzy dostosowują się do ich sugestii bowiem dobrze smakujący drink lub inny trunek oznacza w końcu większy popyt, a co za tym idzie lepszy zarobek.

Meble w sali konsumpcyjnej
Ten element wyposażenia restauracyjnego rządzi się już zupełnie innymi prawami. Tak jak w kuchni meble powinny być duże, funkcjonalne i wykonane ze stali nierdzewnej, tak w przypadku tych, które widzimy wchodząc do restauracji, powinny być eleganckie, drewniane i bardzo wygodne. Aranżacja wnętrza ma bowiem ogromne znaczenie dla klientów jeśli chodzi o walory wzrokowe. Stworzenie niepowtarzalnego klimatu jest dla restauratorów kluczowym krokiem w osiągnięciu sukcesu. Dobrze wyposażona pod względem mebli restauracja kojarzy się z luksusem i profesjonalizmem, do którego chce się ciągle wracać.

Bufety
Bufety są indywidualnym rozwiązaniem, z którego coraz częściej korzystają restauracje. Łączą one w sobie elegancję i efektywność. Restauracje tworzą dzięki nim stanowiska typu cook-center. Polegają one na przygotowywaniu przez kucharza wyśmienitego dania na oczach samych gości. Bufety to nic innego jak designerskie obudowanie sprzętu gastronomicznego drewnem lub innym materiałem dostosowanym do ogólnego wystroju wnętrza. W tego rodzaj „wysepki” można wbudować takie sprzęty jak podgrzewacze indukcyjne, dystrybutory talerzy itd. Są one ciekawym elementem wnętrza, który z pewnością podnosi atrakcyjność całego lokalu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *